Showing posts with label mengandung. Show all posts
Showing posts with label mengandung. Show all posts

Friday, October 27, 2017

9 Tips Pemakanan Semasa Hamil


Ibu hamil perlu mengambil kira pemakanan masa hamil untuk memastikan si ibu dan kandungan sihat & selamat. 

Bukan sahaja diet sihat seimbang dari makanan harian tapi pengambilan makanan tambahan juga penting untuk mendapatkan nutrien yang cukup. 

Antara makanan yang penting untuk ibu yang bakal hamil atau sedang hamil; 


1- ASID FOLIK

Vitamin tambahan yang sangat penting. Ia adalah sejenis vitamin B larut air. 

Bagi yang merancang untuk hamil, ia perlu diambil seawal 3 bulan sebelum hamil sehingga 12 minggu kehamilan bagi mencegah spina bifida iaitu kelemahan tiub saraf yang biasa berlaku di bahagian bawah saraf tunjang gagal mengecut menyebabkan lumpuh dan hilang kekal. 

Berapa perlu diambil? 
Sekurangnya 400 mikrogram asid folik semasa pra hamil. Inj boleh membantu mengurangkan risiko spina bifida sehingga 70%. 

Tapi bagi wanita yang mempunyai sejarah melahirkan bayi dengan kelemahan tiub saraf, sawan dan diabetes perlukan dos lebih hingga 4mg.


2- KALSIUM DAN VITAMIN D 

Kalsium bukan saja untuk tulang dan gigi yang kuat tapi juga penting untuk sistem peredaran, otot dan saraf. 

Berapa perlu diambil?
Sekurangnya 1000mg kalsium sehari semasa merancang kehamilan. 

Vitamin D juga penting untuk meningkatkan penyerapan kalsium. 

Sumber kalsium : produk tenusus - susu, dadih, keju


3- MAGNESIUM

Bukan saja penting untuk gigi dan tulang, ia juga penting untuk sistem enzim dan penguncupan otot.


4- ZAT BESI 

Unsur penting dalam pembentukan hemoglobin dan peredaran oksigen. 

Masa hamil kadungan zat besi boleh berkurang kerana ia di kongsi bersama janin. Jadi, si ibu perlu pastikan paras zat besi cukup untuk mengelak anemia dan memastikan bayi dapat zat besi yang cukup. 

Antara risiko bayi yang kurang zat besi ialah kurang berat badan dan meningkatkan risiko pendarahan masa bersalin. 


5- PROTEIN

Protein dibawa melalui uri sebagai asid amino dan merupakan komponen struktur dan fungsi utama semua sel dalam badan. Ia penting untuk pertumbuhan dan perkembangan. 


6- KARBOHIDRAT

Menyerap melalui uri sebagai glukosa dan penting untuk pengeluaran tenaga.


7- LEMAK 

Asid lemak menyerap melalui uri untuk memberi tenaga kepada badan. Asid lemak merupakan komponen struktur bagi semua tisu dan dianggap sebagai pembina semua jenis sel. 


8- VITAMIN C 

Ia penting untuk meningkatkan penyerapan zat besi dalam usus untuk menguatkan daya ketahanan badan. Jadi vitamin C perlu diambil setiap hari. 


9- VITAMIN A 

Sangat penting untuk mata, tulang, kulit dan paru-paru bayi. Tapi dos vitamin A berlebihan boleh dikaitkan dengan kecacatan bayi. 

Produk-produk rawatan jerawat mungkin ada vitamin A yang tinggi. Jadi, ibu amik perlu mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu. 


* * * 


Suplemen Shaklee untuk ibu hamil . 

Set mana yang sesuai? 




SET HAMIL LENGKAP SHAKLEE JADI PILIHAN RAMAI sebabnya:

- kawal berat badan supaya tak naik mendadak
- kawal HB supaya cantik sepanjang kehamilan
- memberi kalsium, tanpa alasan tak lalu atau tak sempat minum susu setiap hari 


APA YANG ADA DALAM SET KEHAMILAN SHAKLEE?

ESP (Protein)
-Bantu mengekalkan asid amino yang membentuk otot dan organ bayi.
-Memberikan tenaga berpanjangan kepada ibu hamil.
-Kulit ibu cantik,gebu,licin.
-Kulit bayi mulus,gebu dan bersih.
-Elak koyakan perenium yang besar ketika bersalin.

B COMPLEX(Asid Folik)
-Melindungi bayi dari kecacatan saraf tunjang.
-Menghalang ibu dari risiko kanser dan strok.

VITALEA (Zat Besi)
-Multivitamin lengkap untuk keperluan ibu hamil.
-Lengkap dengan banyak jenis vitamin iaitu vitamin A, B, C, D, E, zinc, zat besi, etc..
-Mengelakkan masalah anemia dan kekurangan sel darah merah.
-Bantu elakkan HB rendah ketika hamil.
-Mengurangkan risiko bayi pra matang dan masalah bayi kurang berat badan.

VITAMIN C
-Tingaktkan imunisasi ibu dan bayi.
-Mengurangkan risiko terkena demam atau selsema ketika hamil.
-Cantikkan dan cerahkan kulit ibu dan bayi.
-Bantu penyerapan iron dalam tubuh yang penting untuk pembentukan hemoglobin.

OSTEMATRIX (kalsium, Vitamin D)
-Membantu pertumbuhan tulang dan gigi yang sihat bagi ibu dan bayi.
-Mengelakkan kekejangan dan sakit belakang.
-Mengatasi masalah sembelit yang selalu ibu hamil alami

OMEGA GUARD (omega 3)
-Membantu perkembangan dan tumbesaran bayi.
-Mengawal berat badan ketika hamil.
-DHA dan EPA dari omega penting untuk perkembangan otak dan mata bayi.















Hubungi Gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.


Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

WhatsApp: click link http://Www.wasap.my/60135707812/

FB: Ziana Eunos


Terima Kasih kerana memilih Shaklee!




Monday, April 3, 2017

RASA LEBIH CERGAS DENGAN SET HAMIL SHAKLEE!


Assalamualaikum & Hi ;))

"RASA LEBIH CERGAS DENGAN SET HAMIL SHAKLEE" - Pn Hasnitah

Gee bukan cakap2 je tau SHAKLEE ni bagus. Tapi ramai dah yang gtau dan dapat efek best bila rajin consume suplemen Shaklee ni. Alhamdulillah. 


Macam customer gee ni cakap, kak Hasnitah nama dia;

"Alhamdulillah stakat ni ok..kak biasa tkdk alahan..ambil set tu rasa lbh cergas skit x mudah letih."




Best kan. Rasa macam bestnya lah preggy ni. Enjoy je sebab lebih ceegas tak mudah letih! Hihi. InshaAllah kesanny untuk ibu & baby skali dapat. 


So untuk mummy2 to be or yang baru preggy & tengah preggy tu gee rekomen Set Mengandung dari Shaklee. Dan syoknya set ni boleh terus ambil lepas bersalin berpantang menyusu skali! Jimat!

Apa yang ada dalam set hamil shaklee ni? Meh kita tengok apa suplemen yang sesuai untuk mummy2 semua :)




Dalam jadual bawah ni pulak gee kongsikan apa kebaikan dan manfaat setiap suplemen untuk ibu hamil. 







Hubungi gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.


Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116


FB: Ziana Eunos


Terima Kasih kerana memilih Shaklee!



Monday, December 5, 2016

Set Kehamilan Shaklee


Assalamualaikum & Hi ;)

Pengambilan nutrisi yang lengkap dan berkhasiat sepanjang kehamilan ada sangat penting sepanjang tempoh ibu mengandung. Terdapat beberapa kelas makanan yang penting untuk ibu amalkan sepanjang hamil.




Piramin makanan untuk ibu mengandung


 Contoh pinggan pemanakan yang sihat untuk ibu semasa hamil



Gee juga ada kongsikan makanan dan minuman yang perlu dielak semasa ibu hamil






Apa Kebaikan dan Kelebihan Set Kehamilan Shaklee?


Kenapa ramai ibu2 suka dengan Set Kehamilan Shaklee? Kebanyakan pengguna2 Shaklee yang mengamalkan supelmen Shaklee semasa mengandung mendapat kesan2 seperti:
  • badan rasa lebih cergas dan bertenaga, tak mudah flat dan lembik
  • berat naik cantik dan terkawal
  • kurang rasa mual, muntah dan loya
  • bacaan HB dan BP maintain cantik
  • kurang risiko untuk dapat sembelit

Bagaimana Shaklee membantu ibu-ibu yang sedang dalam tempoh kehamilan? Jom gee kongsikan kebaikan suplemen Shaklee untuk anda!


  • Vitalea Iron Formula - membantu menambah zat besi kerana ibu mengandung biasa mengalami kekurangan zat besi. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.

  • Vitamin C Sustained Release - sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi serta menjadikan kulit lebih sihat dan cantik. Ia juga membantu penyerapan iron di dalam badan kita.

  • Ostematrix -membekalkan sumber kalsium untuk ibu dan bayi. Tahukah anda? bayi menyerap hampir 90% kalsium daripada ibu, Jika si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini, ibu boleh mendapat risiko osteoporosis, rasa sengal2 badan dan kaki, simpul biawak, mudah rasa letih dan lesu serta muka akan menampakkan garisan tua.

  • B-Complex - Lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan untuk membantu tubuh rasa lebih bertenaga,  emosi lebih stabil, otak lebih fokus dan wajah yang berseri!

  • ESP - membekalkan sumber protien untuk si ibu dan bayi. Protien penting untuk memperbaharui sel-sel tisue, hormon dan enzim,untuk pembentukan rambut, kulit dan kuku bayi, membentuk organ dan otot bayi, dan membantu pertumbuhan plasenta dan uterus. ESP juga memberikan tenaga berkekalan dan tahan selama berjam-jam. Ia juga membantu penyerapan optimum untuk pengambilan vitamin2 yang lain. Kulit juga menjadi lebih sihat, licin dan gebu serta kulit baby juga mendapat efek yang cantik.. inshaAllah.

  • OmegaGuard - kaya dengan asid lemak Omega 3 yang penting untuk si ibu dan bayi, Ia boleh diambil semasa trimester kedua dan ketiga. Inshaallah pengambilan OmegaGuard ini dapat membantu dalam perkembangan minda dan penglihatan bayi.





Add on ESP dan OmegaGuard untuk Trimester kedua dan ketiga



* * *


Testimoni Set Kehamilan Shaklee

















Hubungi Gee untuk mendapatkan maklumat lebih lanjt tentang produk Shaklee , proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga dapatkan harga istimewa bagi setiap produk Shaklee .



Nurzhiana Mohd Yunus

Shaklee Independent Distributor - ID 1085116

sms/whatsapp : 0135707812

FB: Ziana Eunos



Terima Kasih memilih Shaklee ;)