Showing posts with label Kesuburan. Show all posts
Showing posts with label Kesuburan. Show all posts

Tuesday, August 15, 2017

10 Rahsia Kesuburan disebalik Pemakanan


Faktor pemakanan yang sihat dan seimbang booleh membantu memperbaiki dan meningkatkan tahap kesuburan lelaki dan wanita. Antara makanan yang baik untuk kesuburan ialah;




1- Kandungan gizi yang terdapat dalam taugeh di antaranya vitamin E yang dikenal sebagai vitamin yang sangat bermanfaat untuk kesihatan kulit, abtioksidan untuk kekebalan tubuh, mencegah kelainan menstruasi dan meningkatkan kesuburan sel telur pada perempuan.




2- Tauhu kaya dengan zat besi dan kalsium baik untuk proses kehamilan.




3- Salmon membantu mengawal hormon dalam tubuh dan meningkatkan peredaran darah ke organ reproduksi dan meningkatkan peluang hamil. Salmon juga dipercayai dapat membantu mencegah kerosakan kromosom yang mana ia boleh menyebabkan kecacatan masa lahir dan keguguran.


4- Zat besi amat perlu untuk peningkatan kesuburan dan kesihatan.


5- Jambu kaya dengan asid folik untuk kesuburan wanita, kesuburan dan kesihatan.




6- Cendawan kaya dengan vitamin B6 untuk keseimbangan hormon dan kesuburan. 


7- Ekor lembu dikatakan mampu menguatkan tenaga batin kaum lelaki. 




8- Brokoli mengandungi sejumlah besar pitosterol iaitu sejenis zat yang baik untuk keseimbangan hormon.


9- Ikan tuna mengandungi asid lemak esensial yang penting untuk sistem reproduksi yang kuat pada wanita. 


10- Ayam kampung dikatakan baik untuk meningkatkan kualiti sperma.




* * * 



Ikhtiar Hamil dengan Set KESUBURAN SHAKLEE


1. GLA untuk stabilkan kitar haid yang tak teratur & betulkan hormon, juga bantu hasilkan ovum yang sihat.

2. ALFALFA untuk atasi masalah keputihan yang boleh menyebabkan jangkitan kuman, antara penyebab susah lekat. Juga untuk stamina & bertindak sebagai KACIP FATIMAH semasa bersama.

3.B-COMPLEX mengandungi Folic Acid untuk perkembangan awal baby, memang disarankan oleh Doktor untuk consume semasa sedang ikhtiar hamil lagi. Juga sebagai anti stress!

4. ESP untuk menguatkan otot rahim. Sometimes ada yang lekat tapi tak kuat and gugur semula sebagai haid. InshaaAllah ESP bantu untuk perlekatan lebih kuat.
.
5  VITAMIN E untuk kekerapan penghasilan air mani bagi suami.

6. VITA LEA juga penting untuk suami. VITA LEA mengandungi Zinc untuk banyakkan sperm count and also hasilkan sperm yang lebih sihat & active.
















Hubungi Gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.


Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

WhatsApp: click link http://Www.wasap.my/60135707812/

FB: Ziana Eunos


Terima Kasih kerana memilih Shaklee!






Monday, February 20, 2017

GLA Complex Bantu Masalah Haid Wanita


Assalamuaikum & hi ;))

Ada masalah haid tak teratur? Kejap datang bulan ni, kejap tak. Untuk orang perempuan terutama bila dah berkahwin ni kitaran haid kena pastikan teratur dan datang tiap bulan. Ni penting untuk menentukan waktu subur terutama untuk yang dah berkahwin nanti & merancang untuk dapat anak. 


Shaklee ada tak suplemen untuk wanita? 
Yes ada beberapa suplemen. Tapi ada satu ni yang penting iaitu GLA Complex Shaklee! 

Macam ni lah rupa GLA Shaklee yer


GLA dan wanita ni dah macam best friend! Sebabnya kebaikan GLA ni sangat2 lah bagus untuk dalaman wanita. Apa dia? 

✅ Memperbaiki & mengatasi SENGGUGUT
✅ Melegakan simptom2 PMS
✅ Mengawal atur KITARAN HAID yang tak teratur
✅ Menstabilkan HORMON
✅ Membantu tingkatkan KESUBURAN bagi wanita yg berikhtiar untuk HAMIL
✅ Mengurangkan simptom2 MENOPAUSE & melambatkan penuaan!
✅ Mengawal paras KOLESTEROL & atasi kencing manis (yg sering KEBAS2)


Dan yang bestnya GLA Shaklee ni ada campuran Vitamin E. Bila ada Vitamin E ni dia memang power lah untuk kulit iaitu boleh bantu menghilangkan PARUT & BEKAS JERAWAT, memudarkan kesan2 JERAGAT, MELEMBAPkan kulit dan buat kulit kita jadi GLOWING! Best kan? 


Jadinya untuk yang ada problem period tak teratur ke, hormon tak stabil & sedang berikhtiar untuk hamil ke, Gee rekomen korang untuk amalkan GLA Complex. InshaAllah rajin makan & amal tiap hari pasti boleh membantu! Tapi pastikan kena dengan cara makan yang betul ok. 


* * *


Jom tengok Testimoni Gla Shaklee dari customer gee ni;













Hubungi gee untuk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang produk Shaklee, proses pendaftaran keahlian Shaklee dan juga harga istimewa serta konsultasi ekslusif Shaklee.


Nurzhiana Mohd Yunus

Pengedar Shaklee: ID 1085116

SMS/WhatsApp: 013-5707812

FB: Ziana Eunos


Terima Kasih kerana memilih Shaklee!





Monday, April 28, 2014

Kenali kitaran haid yang normal | Kesuburan

Assalamualaikum..

Kitaran haid wanita berlaku setiap bulan secara puratanya ialah 28-30 hari. Tapi ada wanita yang mengalami kitaran yang pendek dan panjang tetapi masih lagi normal jika kitaran haidnya antara 21 hingga 35 hari.

Dalam kitaran haid yang berlaku selama 28 hari, fasa yang berlaku ialah:

Hari 1-7
Dalam masa ini berlaku fasa pengeluaran darah haid. Sebaik-baiknya pada hari pertama haid, setiap wanita menadakan pada kalendar bagi tujuan merancang keluarga sama ada mahu hamil atau mengelakkan kehamilan.

Hari 7-14
Dalam masa ini dinamakan fasa follicular di mana tahap hormon estrogen meningkat dalam tubuh seorang wanita. Pada rahem wanita, dinding rahem akan menebal bagi persediaan untuk hamil. Ovum dalam ovari pula mematangkan diri untuk dikeluarkan ke saluran fallopian bagi tujuan persenyawaan.

Hari 14
Pada masa ini proses ovulasi bermula di mana telur ovum dikeluarkan dari ovari. Dalam pada masa yang sama hormon Luteinizing (LH) akan meningkat dalam darah. Telur ovum yang disenyawakan dengan sperma teurun ke rahem melalui fallopian tube semantara telur ovum yang tidak disenyawakan akan mati.

Hari 15-28
Fasa ini dinamakan fasa luteal atau fasa secretory. Pada masa ini hormone progestrone dikeluarkan untuk menrangsangkan penebalan dinding rahem. Jika tiada persenyawaan berlaku, tahap hormon ini akan menurun dan menyebabkan dinding rahem akan runtuh dan mengalami pendarahan hai pada hari pertama kitaran haid.


Tahukah anda
Pengiraan kitaran haid penting untuk setiap wanita.. terutama yang telah berkahwin, ia penting dalam menentukan waktu subur.
Pasangan suami isteri yang ingin HAMIL, masa yang terbaik untuk melakukan hubungan intim suami-isteri ialah pada hari ovulasi, di mana telur ovum dikeluarkan dari ovari. Ia berlaku lebih kurang 14 hari daripada hari pertama period seterusnya. 

Contoh, jika kitaran haid adalah 28 hari, maka hari subur ialah 28 hari - 14 hari = 14 hari.
Jadi, hari ke 14 itu adalah hari subur.
Jika kitaran haid selama 30 hari, maka 30 hari - 14 hari = hari ke 16 ialah hari subur bukan lagi hari ke 14. Sekiranya kitaran haid adalah 35 hari, maka 35-14 = hari ke 21 adalah waktu suburnya.

kredit to Dr Zubaidi

Andakah kitaran haid anda teratur?
Sekiranya kitaran haid tidak menentu, agak sukar mengira hari subur.. berkemungkinan sukar juga untuk hamil..
Walabagaimanapun, rezeki itu datang dari Allah, kita berusaha, berdoa & bertawakal kepada Allah swt.

Kawal atur kitaran haid dengan suppelement Shaklee, GLA Complex bagi wanita.
Kesuburan lelaki dapat ditingkan dengan vitamin E dan Zinc Complex.
Set Kesuburan suami isteri.










* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jika ada sebarang pertanyaan boleh menghubungi saya untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut berkenaan produk SHAKLEE dan setiap pembelian bakal mendapat HARGA ISTIMEWA..


Nurzhiana Mohd Yunus

Shaklee Independent Distributor - ID 1085116

sms/whatsapp: 0135707812

FB Page: Ziana Beauty Shoppe

IG: vitamincanteksihat


Tuesday, April 15, 2014

TESTIMONI :: Berjaya hamil dengan Shaklee

Assalamualaikum...

kredit to mariah hj abas


Jom ikuti kisah menarik dari Pn N 


Tahun depan masuk tahun ke-10 Pn N dan suaminya berkahwin tapi mereka belum dikurniakan rezeki anak. Mereka telah mencuba bermacam-macam cara tapi belum berjaya.
Beberapa bulan yg lepas, beliau whatsapp saya dan bertanyakan supplement yg sesuai. Saya cadangkan:

Utk beliau (isteri) :
 - GLA
- Set kurus (HerbLax + Alfalfa + Omega + Lecithin)

Utk suami beliau :
- Coqhealth
- Vitamin E
- Zinc

Kemudian beliau request utk tambah:
- Vitamin B
- Ostematrix
- Omega
- Vitalea
- Cinch Shake
- Cinch Tea
- Peppermint Ginger

Alhamdulillah sperma suaminya dah ada banyak peningkatan sehinggakan doktor pun tanya "Macam mana buat?"
  • Vitamin E berfungsi meningkatkan kesuburan
  • Zinc memperbaiki bilangan, bentuk dan pergerakan sperma
  • CoQHealth menguatkan otot jantung untuk mengepam darah ke seluruh badan
Kini mereka sedang dalam proses nak buat IUI. Sebelum ni mereka dinasihatkan utk buat IVF disebabkan masalah sperma suaminya yg dikatakan lemah. Beliau juga dinasihatkan utk turunkan lagi berat badan hingga ke berat yg ideal (tapi setakat ni memang ramai yg tegur dia dah 'mengecil')

Doc juga baru sahkan beliau mempunyai masalah PCos dan saya nasihatkan dia untuk continue makan GLA sehingga Pcos hilang.

Mohon kawan-kawan doakan pasangan ini supaya dipermudahkan segala urusan mereka dan dikurniakan rezeki anak, insyaAllah...


Nak tahu lebih lanjut Set Kesuburan Shaklee, di SINI .
Set Kesuburan Bajet, di SINI.
Kelebihan Set Kesuburan Shaklee di SINI.
Testimoni2 yang berjaya hamil dengan Set Kesuburan Shaklee, di SINI.









* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jika ada sebarang pertanyaan boleh menghubungi saya untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut berkenaan produk SHAKLEE dan setiap pembelian bakal mendapat HARGA ISTIMEWA..


Nurzhiana Mohd Yunus

Shaklee Independent Distributor - ID 1085116

sms/whatsapp: 0135707812

FB Page: Ziana Beauty Shoppe

IG: vitamincanteksihat 


Monday, January 27, 2014

Ketahui Masalah Kesuburan Wanita

Assalamualaikum.
Entri ringkas malam ni, jom kita tengok contoh-contoh masalah kesuburan yang dialami oleh kaum wanita: [moga2 kita dijauhkan dari semua ni. amin.]

1. Fibroid


2. Cyst


3. Tiup Fallopian Tersumbat 


4. Endemetriosis 




5. PCOS (Polycystic Ovary syndrome) 


6. Adenomyosis 


7. Kanser Ovari 


8. Telur tidak matang 

9. Period tidak teratur

10. Obesiti

11. Lanjut usia

kredit: FB Dr. Hamid Arshat

* kecutkan CYST dengan GLA Complex Shaklee lihat sini.




 ===================================================================

Hubungi saya untuk sebarang pertanyaan, pembelian dan konsultasi percuma.

Harga mampu milik. Sama-sama kita berkongsi kebaikan dan kesihatan.

Nurzhiana Mohd Yunus | ID 1085116 | 0135707812 | FB : Vitamin Cantek Sihat